Noveller til dansk i gymnasiet

Noveller til dansk i gymnasiet

Noveller til dansk i gymnasiet i den absurde genre af Sten Jacobsen er tilgængelig elektronisk på denne hjemmeside.

Jeg har udgivet 4 novellesamlinger: ”Blind trappe” (2016) og ”Hvem kan gøre en dukke fortræd?” (2017) er udkommet på forlaget Apuleius’ Æsel. ”Hulter til bulter” (2020) og ”Uforstandige historier” (2022) er udkommet på Forlaget Brændpunkt.

Links til omtale og anmeldelser af novellesamlingerne findes på denne sider: https://www.stenjacobsen.dk/?page_id=2

Noveller fra novellesamlingen “Blind trappe”

På denne hjemmeside kan novellerne ”Gyngehestryttersken” og ”Der var engang, hvor jeg aldrig tænkte på fugle” læses elektronisk. Det skulle være velegnede noveller til dansk i gymnasiet. Der er tale om to klassisk absurde noveller med let læseligt sprog, men med sære og underliggjorte historier. Novellerne er stilistisk tæt på Peter Sebergs og Villy Sørensens historier og i moderne sammenhæng Caspar Colling Nielsens tekster. De to noveller er henholdsvis nr. 1 og 4 i novellesamlingen “Blind trappe”.

Novellesamlingen “Blind trappe”, anden udgave 2019

Gyngehestryttersken

Der er tale om en historie, der er fortalt af en jeg-fortæller. Jeg-fortælleren er far til et barn, der udvikler sig skævt, efter at hendes mor er forsvundet. Hun holder op med at vokse, mens hendes gyngehest vokser i stedet for. Historien starter med et harmonisk kosmos, som brydes, og novellens handling følger vejen frem til et nyt anderledes, men skævt kosmos.

Hvad skal en fader gøre, når hans barn udvikler sig skævt, og hvad skal barnet gøre, for at inddæmme en utålelig smerte?

Novellen kan læses her: https://www.bod.dk/booksample?json=http%3A%2F%2Fwww.bod.dk%2Fgetjson.php%3Fobjk_id%3D1696534%26hash%3Dca77c36a34880a8b74b7596839b0f35b

Der var engang, hvor jeg aldrig tænkte på fugle

Her er der tale om en klassisk forvandlingshistorie. Der er igen tale om en jeg-fortæller. Fortælleren bor i en beboelsesejendom. En dag flytter en ny beboer ind nede i ”stuen til venstre”, og hun udviser i jeg-fortællerens optik en meget besynderlig adfærd. Der er ikke langt fra afstandtagen til fascination og interesse, så historien udvikler sig på overraskende vis. Dybest set er historien – ligesom Gyngehestryttersken – en psykologisk historie fortalt med absurdismens virkemidler.

Novellen kan læses her (først kommer den spanske udgave, nederst den danske): https://www.auroraboreal.net/literatura/puro-cuento/2366-antes-nunca-habia-pensado-en-pajaros

Man kan læse min overvejelser om absurdismen i ”Blind trappe” og dens mulige genrebetegnelser her: https://www.stenjacobsen.dk/?page_id=1985

Novelle fra novellesamlingen “Hvem kan gøre en dukke fortræd?”

Novellesamlingen består af 11 psykologiske historier, der alle handler om overgangen fra barn til voksen. I denne fase nedbrydes barnets kendte verden, ødelagt af kønsmodningens krav og den øgede evne til at tænke selvstændigt. Den præpubertære unge, der pludselig skal finde sin egen vej, bevæger sig ind i et ukendt terræn, hvor alting er nyt og underligt. At være i puberteten kan være som at deltage i et absurd teaterstykke, hvor verden ikke opfører sig, som den plejer at gøre. Novellerne behandler både pigers og drenges virkelighed.

Novellesamlingen “Hvem kan gøre en dukke fortræd?”, der omhandler den præpubertære verdens underlige virkelighed

Første novelle ”Lille Angie” kan læses her: https://www.bod.dk/booksample?json=http%3A%2F%2Fwww.bod.dk%2Fgetjson.php%3Fobjk_id%3D2074987%26hash%3D34171da6d2f5439514b73bd36ae7b658

Autointerview om novellesamlingen “Hvem kan gøre en dukke fortræd?”: https://www.stenjacobsen.dk/?page_id=3220

Skrænten (novelle oplæst i DR)

I den realistiske genre kan man læse en novelle, som blev sendt i DR tilbage den 9. og 12. juli 1999. Novellen hedder ”Skrænten” og handler om en dreng, der er på ferie i et sommerhus tæt ved nogle høje skrænter, der går ned til vandet. Her møder han en pige, der fascinerer ham, og som gør noget overraskende, der ændrer hans oplevelse af virkeligheden. Historien handler om børn i præpuberteten.

Skrænten kan læses her: https://www.stenjacobsen.dk/?page_id=40

Her kan du se et link til en vejledning i novelleanalyse: http://faa12.dk/studietips/novelleanalyse/