Hans Peter Søgaard 1879-1969

Hans Peter Søgaard 1879-1969

“Det knuste glas. Min morfar Hans Peter Søgaard 1879-1969”

Det knuste glas er en mentalitetshistorisk biografi om min morfar Hans Peter Søgaard 1879-1969 fra dengang, værdier som ære og karakter stod i centrum. Hans Peter (ofte kaldet HP) voksede op i en skolelærerhjem i Søsum skole, hvor hans far døde, da han var knap 10 år gammel. HP kom i manufakturhandlerlære hos sin onkel, der var manufakturhandler i Stege. Derfra fik han stilling hos Th. Lauritzen i Slagelse, og i 1908 oprettede han sin egen manufakturhandel i Rudkøbing. HPs karriere blev stormfuld med flere op- og nedture, som i høj grad var forårsaget af udefra kommende samfundsbegivenheder. Flere af HPs op- og nedture var komplementære i forhold til samfundets udvikling. Han havde store problemer i 20’erne, mens 30’erne og 40’erne med den økonomiske krise og anden verdenskrig repræsenterede en gylden periode for ham.

Bogen er primært skrevet til familien, men indeholder også et mikrohistorisk eksempel på den lille historie i den store historie.

Bogen indeholder store uddrag af Hans Peter Søgaards ældste datter Else Egenæs’ erindringer. Andre centrale kilder er brevsamlinger fra årene omkring 1900, Hans Peters kone, Margrethes dagbog 1942-1956 og hendes fortællebog lavet til børnebørnene. Herudover er brugt diverse dokumenter samt mine egne erindringer om min morfar. Bogen indeholder nogle analyser af HPs økonomiske forhold samt en tolkning af hans liv.

Jeg var som barn og ung dybt optaget af mine bedsteforældre. De var sære og fremmede væsener fra en tabt tid. Jeg ser ikke deres fremmedhed alene skabt af de anderledes økonomiske og sociale forhold, de levede deres liv under. Deres skæbner var også i høj grad styret af de forestillinger, de gjorde sig om livet, og de værdiforestillinger, der satte grænser for deres ageren og oplevelse af tilværelsen. Derfor er denne bog om min morfar først og fremmest en mentalitetshistorisk biografi.

Vedr. Hans Peter Søgaards barndom se: https://www.stenjacobsen.dk/?page_id=672