Næstvedvej. Næstvedvej 5’s umiddelbare omgivelser

Billede 1: Fuglebjerg, som byen så ud, når man kom ad Næstvedvej. Første hus til højre er Næstvedvej 7, som beboedes af praktiserende læge William Alexis Nielsen. Han havde praksis der fra 1877 til sin død i 1913. (Datering: Før 11/9 1914, hvor postkortet er skrevet)

Billede 2: Næstvedvej 7 set inde fra haven. Læg mærke til haveindretningen, der var typisk for tiden: en oval/rund plæne i midten med en sti udenom. Det var i dette “gamle Doktorhus”, at maler Steglers børn kom ind juleaften for at se “Doktor Nielsens ‘store Juletræ’”, og som Anna skriver: “det naaede helt til Loftet, for mig syntes der tusinder af Lys, – der fik vi fine Gaver Kræmmerhuse med Pebernödder, Mandler og Rosiner, – Vejen derind var kun gennem en lille Havelaage, men dette at vi skulde ud i “selve Juleaften” ud under Stjernerne var ogsaa for mig som et Eventyr” (Brev fra Anna til Lis 15/12 1933)

Men det var nok også her hos “den bøse”doktor Nielsen, at tænder skulle trækkes ud, hvis der var tandpine. (Anna Holst: “Lyse minder. Præstegaards- og Herregaardsliv i Førslev i 80’erne”, 1947, ss. 18-19)

(Datering: Billedet er et postkort og stemplet 29/12 1912, så billedet er nok taget i sommeren 1912)

Billede 4: Gadekæret set mod Næstvedvej og stien ned mod Fuglebjerggaard. Læg mærke til gadelygten øverst til højre i billedet. Det var en af de gadelygter, der på Haandværkerforeningens initiativ blev sat op i efteråret 1899.

Billede 6: Næstvedvej 2 og kirken til venstre. I baggrunden Torvet og Fuglebjerg Kro. Næstvedvej 2 var et af to hvide, stråtægte huse (Næstvedvej 2 og 4) som tilhørte Fuglebjerggaard og som blev brugt som boliger til gårdens ansatte.

I 1901 boede i huset på Næstvedvej 4, mejeribestyrer Aksel Nielsen, der var tilflyttet 1898, samt Peter Hansen, som arbejdede ved landbrug. På Næstvedvej 2 boede blandt andet postbud Hans Justesen (tilflyttet 1889).

(Datering: 1907. Billedet er en affotografering fra Kgl. Biblioteks postkortsamling)

Billede 10: Torvet med Fuglebjerg Kro til højre. Til venstre ses Torvet 2, der oprindelig var posthus, men på dette tidspunkt var ejet af kroejer, gaardejer og hestehandler Christen Olsen (tilflyttet Fuglebjerg 1870). Han var i 1901 65 år. I baggrunden på hjørnet af Slagelsevej og Sandvedvej ses manufakturhandler Lyses hus. Han var tilflyttet Fuglebjerg i 1896 og var i 1901 35 år. Det var hos Lyse, der var en kommis, vist nok Planck, som Ella sværmede for, inden hun mødte William Jacobsen. Læg mærke til barnet, der sidder på en af kæderne rundt om busten af Frederik VII. Ella fortalte, at børnene plejede at gynge på kæderne.

(Datering: 27/12 1904. Billedet er en affotografering fra Kgl. Biblioteks postkortsamling)

Et svar til Næstvedvej. Næstvedvej 5’s umiddelbare omgivelser

  1. Rasmus Rasmussen skriver:

    Hej

    Jeg bor i Næstvedvej 13 – Fuglebjerg og jeg meget interesseret i at finde noget mere information om dette område og naturligvis huset.

    Kan du give mig et par tips til hvor jeg skal lede?

    Mvh. Rasmus Rasmussen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *