Hvem kan gøre en dukke fortræd?

Absurde noveller om overgangen fra barn til voksen. At være ung teenager er nogle gange som ufrivilligt at spille med i et absurd teaterstykke.

11 absurde noveller om overgangen fra barn til voksen

Sten Jacobsen: “Hvem kan gøre en dukke fortræd?” (2017) 11 lettere groteske noveller om den foruroligende overgang fra barn til voksen. I pubertetens og præpubertetens farlige verden, hvor barndommens idyl krakelerer, og hvor den voksne verden endnu er uden for rækkevidde, vokser anderledes og altdominerende fællesskaber op, hvor grænsen mellem drøm og virkelighed bliver uklar. Nogle af fællesskaberne overlever ind i voksenalderen, mens mange må gå til grunde og kun lever videre som skjulte erindringer. I denne periode, hvor vi forvandles fra børn til voksne, er sårbarheden akut, og som ufærdige væsener er vi alle “særligt sensitive”.

In English

Abrurdist coming of age short stories. Being a young adolescent is sometimes like unintentionally playing a part in an absurdist play.

11 absurdist short stories about coming of age

Sten Jacobsen, ”Who can hurt a doll?” (2017) Eleven slightly grotesque short stories about the disquieting transition from child to adult. In the dangerous world of puberty and pre-puberty, in which the idyll cracks and the grown-up world still is out of reach, different and all-pervasive communities arise, in which the borders between dreams and reality become vague. Some of the communities survive into adulthood, whereas many have to break down and only survive as hidden memories. In this transition from childhood to adulthood, the vulnerability is acute and as unfinished beings we are all “highly sensitive”.

Hvor kan bogen købes?

endukkefortræd

“Hvem kan gøre en dukke fortræd?”. Absurde noveller om overgangen fra barn til voksen. Forside med dukke fra Soumenlinna Toy Museum, Helsinki

Boghandlerpris: 179,95 kr.

Bogen kan købes her: https://www.gucca.dk/hvem-kan-goere-en-dukke-fortraed-bog-p382099

Og den kan lånes på biblioteket, hvor man også kan læse DBCs lektørudtalelse: https://bibliotek.dk/da/search/work?search_block_form=Hvem+kan+g%C3%B8re+en+dukke+fortr%C3%A6d&select_material_type=bibdk_frontpage&op=S%C3%B8g&year_op=%2522year_eq%2522&year_value=&form_build_id=form-w75KN0W1t9lTUkXy8VfkMLZkqBMMpfoRUCscLIz3h8k&form_id=search_block_form&sort=rank_frequency&page_id=bibdk_frontpage#content

Anmeldelser og kommentarer:

Lars Poulsens anmeldelse i Bforbog:

Bforbog 27/8 2017

5 stjerner

En skøn samling noveller om børns overgang til voksenlivet. Skrevet med indlevelse og let underfundighed. Underlige noveller, men på den gode måde.

Hvem kan gøre en dukke fortræd?

Han har gjort det igen, Sten Jacobsen. I 2016 debuterede han med novellesamlingen “Blind trappe”, der var en samling pudsige og skæve fortællinger. “Hvem kan gøre en dukke fortræd?” er også en samling pudsige og skæve fortællinger, denne gang med overgangen fra barn til voksen som tema. Og jeg kan lige så godt sige det som det er: det er virkelig godt!

“Hvem kan gøre en dukke fortræd?” består af 11 korte noveller, hvor hovedpersonerne er børn i lige netop den alder hvor de begynder at gå fra at være børn til at være voksne. Novellerne handler om hvad der sker med disse børn i forandringens spæde start, ikke så meget hvordan deres kroppe forandrer sig, men mere hvordan de forandrer sig som mennesker. Hvordan de begynder at tænke anderledes, hvordan piger holder op med at lege med dukker og hvordan drenge begynder at interessere sig for piger, uden at nogen af dem helt forstår hvorfor. At teenagere er “under ombygning”, og derfor ofte lettere utilregnelige, er de fleste voksne nok klar over. Dels fordi vi selv har været der, og dels fordi nogle af os har/har haft børn i den alder. Jacobsen understreger børnenes mærkeligheder ved at skrive novellerne som mærkelige historier. Ikke sådan at det virker kunstigt og påtaget, tværtimod. Uanset hvor underlige novellerne måtte være, så er de troværdige fordi der ikke bliver gjort noget ud af at de er underlige. Det er bare sådan det er, og det er bare sådan det er med børn der tager de første famlende skridt ind i voksenlivet.

Som i “Blind trappe”, flyder sproget også i “Hvem kan gøre en dukke fortræd?” let og uhindret, uden at være opstyltet og give indtryk af at ville meget mere end det kan bære. Det fungerer bare, og det fungerer rigtig godt.

Da jeg læste den sidste novelle, “Fisken”, der også er den længste, tænkte jeg at dette så var novellen der var undtagelsen der bekræftede reglen. For den var mærkelig. Som i virkelig mærkelig. Men efterhånden som jeg kom længere ind i den, gav den mere og mere mening, og efterlod et meget smukt billede af en dreng der blev til en mand. Denne novelle var den mest poetiske af dem alle, og stak lidt ud i forhold til de øvrige 10, og det gav god mening at slutte med den.

Sten Jacobsens små novellesamlinger gør ikke meget væsen af sig. Det er små, ret tynde bøger, men det skal man ikke lade sig narre af. Der er meget mere indhold end der er sider i bøgerne. Har du ikke tidligere stiftet bekendtskab med forfatterens værker, kan jeg kun opfordre til at kaste dig over dem. Om du læser “Blind trappe” eller “Hvem kan gøre en dukke fortræd?” først, er underordnet. De er hver især enestående værker, der sagtens kan bære sig selv.

Fra DBC’s lektørudtalelse om “Hvem kan gøre en dukke fortræd?”:

Elleve noveller, der alle kredser om perioden med gryende pubertet, hvor barndommen og dens lege forlades, og en ny voksenverden venter og/eller truer. For voksenbibliotekets novellelæsere. Unge kan også nemt være med.

Sten Jacobsens psykologiske noveller er letlæste, og nogle af dukkehistorierne har noget lurende og krybende over sig i den gyseragtige forvrængning af virkeliged og fantasi, som børnene oplever …

Den første novelle kan læses her på henholdsvis dansk og engelsk:

Den første novelle i “Hvem kan gøre en dukke fortræd?” (Lille Angie) kan læses i dette link: https://www.bod.dk/booksample?json=http%3A%2F%2Fwww.bod.dk%2Fgetjson.php%3Fobjk_id%3D2074987%26hash%3D34171da6d2f5439514b73bd36ae7b658

The first short story can be read in English in this link: http://www.stenjacobsen.dk/?page_id=1550

Mere om Hvem kan gøre en dukke fortræd?

Mere om “Hvem kan gøre en dukke fortræd?” på forlaget Apulelius’ Æsels hjemmeside:

http://apuleius.dk/bog.php?id=12

Dukken på forsiden af “Hvem kan gøre en dukke fortræd?”:

Dukken på forsiden af “Hvem kan gøre en dukke fortræd? fra Soumenlinna Toy Museum

Dukken er fra Soumenlinna Toy Museum/Sveaborg legetøjsmuseum på den gamle fæstningsø uden for Helsinki/Helsingfors. Dukken er fransk og produceret af ”Jumeau doll factory” i begyndelsen af 1900-tallet. Dens intense blik bevidner den glemte sandhed, at historien er et levende nu.